O wartości syropu daktylowego

Syrop daktylowy jest zdrowym i pożywnym produktem, który zachowuje prawie wszystkie właściwości owoców, z których jest przygotowany. Jednocześnie istnieją szerokie możliwości jego zastosowania w kuchni, a nawet w medycynie.

O wartości syropu daktylowego

Po pierwsze, daktyle są bardzo słodkie, mają wysokie stężenie naturalnych cukrów: sacharozy, fruktozy, glukozy. Węglowodany stanowią około 70%. W związku z tym kaloryczność produktu jest wysoka 100 g owoców zawiera 277 kcal. Ich główną funkcją jest uzupełnianie energii. Jest to szczególnie ważne w przypadku organizmów rosnących dzieci, sportowców. W syropie daktylowym jest duża liczba różnych cennych mikroelementów i witamin.

Zalety syropu daktylowego

Zawartość kalorii w syropie daktylowym jest wyższa niż w samym owocu, według różnych źródeł i w zależności od receptury ta liczba wynosi 290 – 350 kcal na 100 g produktu. Dlatego syrop jest niezbędny dla osób doświadczających ciężkiego wysiłku fizycznego. Warto rozważyć wpływ na zdrowie substancji zawartych w produkcie.

Elementy składowe syropu daktylowego

  • Magnez wspomaga układ sercowo-naczyniowy, pomaga w depresji i bezsenności.
  • Potas jest niezbędny do metabolizmu komórkowego, ma korzystny wpływ na naczynia krwionośne, normalizuje ciśnienie krwi, jest niezbędny dla mięśni, zapobiega skurczom.
  • Fosfor to ważny składnik tkanki kostnej i zębów (wraz z wapniem), jest bezpośrednio zaangażowany w metabolizm.
  • W mniejszych ilościach, w syropie daktylowym, są inne minerały niezbędne dla organizmu: żelazo, wapń, sód, cynk.

Witaminy: z grupy B

Grupa B jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Syrop daktylowy jest dobry dla oczu i poprawia kondycję skóry. Jest niezbędny do skutecznego wchłaniania żelaza, wzmocnienia naczyń krwionośnych, utrzymania odporności. W syropie daktylowym występują naturalne przeciwutleniacze, które zapobiegają rozwojowi raka i hamują proces starzenia się. Obecność salicylanów, przyczynia się do poprawy trawienia i zapewnia działanie przeciwbólowe. Ze względu na zawartość związków fenolowych syrop wykazuje właściwości antyseptyczne, pomaga organizmowi zwalczać bakterie, takie jak gronkowiec złocisty i pałeczka ropy błękitnej.

Przeciwwskazania

  • Cukrzyca, ponieważ syrop daktylowy ma najwyższy indeks glikemiczny, nawet nieco więcej niż cukier, (którego indeks przyjmuje się, jako 100).
  • Alergia, zdarza się rzadko, ale prawdopodobieństwo jej wystąpienia jest możliwe.

Na pytanie, czy można polecić syrop osobom z nadwagą, można odpowiedzieć na różne sposoby. Z jednej strony ten produkt nie przyczynia się do utraty wagi. Z drugiej strony, spożywanie syropu daktylowego zmniejszy ilość wypieków i słodyczy w diecie.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *